Ine, teamcoach van De Haven
Dienstencentrum 't Weyerke - Ine, teamcoach van De Haven

Hoe lang werk je al in ‘t Weyerke?
In 2016 deed ik mijn stage in ’t Vlot. Na een aantal interims in de vakantie, een job als beginnend vlinder in ZAC 3 en een zwangerschapsvervanging, kwam ik in 2020 in De Schakel terecht. In 2023 werd ik teamcoach van De Schakel en nadien ook van het kortverblijf De Haven.
Als ik het achteraf bekijk loop ik dus eigenlijk al van tijdens mijn studies in ’t Weyerke rond. Ik ben hier echt -en graag- blijven plakken.   

Welke sfeer hangt in De Haven?
Als je in De Haven binnenkomt valt vooral de warme sfeer op. Heel typerend is dat je met open armen wordt ontvangen en dat voelen de zorggebruikers en hun netwerken. Een gevarieerde groep is eigen aan onze werking. Voor ons is het heel vanzelfsprekend dat iedereen warm onthaal krijgt. Hier mag iedereen zijn wie hij of zij is.
Doordat je in de living binnenkomt, zie je ook meteen wat er allemaal gaande is. Er zijn misschien zorggebruikers TV aan het kijken of er ligt iemand te genieten op de snoezelbox. Je voelt hoe gezellig het hier is en doordat iedereen welkom is, is er wel wat in en uit geloop van verschillende mensen. Medewerkers, vlinders, zorggebruikers die in De Haven verblijven maar soms ook zorggebruikers die even een goeiendag komen zeggen.   
We werken soms met een kleine groep van een tweetal zorggebruikers maar op een ander moment kunnen dat er ook zes zijn. Een volle leefgroep van tien zorggebruikers komt bij ons niet voor.

Het team is heel zelfstandig en ondernemend, ze gaan graag en direct met dingen aan de slag. De teamleden nemen gemakkelijk initiatief en zijn creatief. Dat is ook nodig want elke zorggebruiker is anders en we gaan zoveel als mogelijk voor zorg op maat voor elk van hen. De medewerkers vinden altijd hun weg. Ze zijn warm en communicatief heel sterk. Dat is een groot voordeel in een groep waarin je in contact komt met veel verschillende mensen. Elk teamlid heeft eigen kwaliteiten en doordat iedereen vanuit zijn of har kracht mag werken, is er ook zo’n goede samenwerking. We hebben het gevoel dat het onze verschillen zijn die ons aan het einde van de rit zo sterk maken, we zijn heel complementair. Om de twee weken hebben we een teamvergadering waarop we samen kijken naar de groepssamenstelling. Op basis daarvan beslissen we als team welke zorggebruikers we kunnen opnemen. Het doel hiervan is om ondanks de grote variatie toch zoveel als mogelijk te komen tot zorg op maat.

Kan je iets meer vertellen over de vacature?
Hét woord dat bij ons past is ‘variatie’. Je werkt hier zowel met kinderen als met volwassenen en met alle mogelijke soorten beperkingen: autisme, fysieke beperking, mentale beperking, NAH,… Hier is elke dag een verrassing met telkens een andere groepssamenstelling en nieuwe uitdagingen. Je komt in deze job veel in contact met de netwerken. De families een rustmoment bieden is onze belangrijkste doelstelling. In de zorg die we bieden houden we sterk rekening met de thuiscontext en stellen we ons heel flexibel op.

Wat voor iemand zie jij passen voor deze vacature?
Eigenlijk zijn we gewoon op zoek naar een toffe, spontane, sociale collega die graag babbelt en goed samenwerkt. Je mag hier uitkomen voor je mening en zijn wie je bent. Maar in De Haven moet je vooral plezier kunnen beleven aan de veelzijdigheid van de job. Het is belangrijk dat je creatief kijkt naar elke zorggebruiker als individu en snel kan switchen. We zoeken iemand die houdt van zelfstandig en autonoom werken maar tegelijkertijd flexibel en ondernemend is. Je moet ook kunnen loslaten want we werken in het kortverblijf niet aan doelen op lange termijn.

Wat is de grootste uitdaging in deze job?
Continu switchen in ondersteuningsstijl. Iemand met een NAH benader je op een andere manier dan iemand met autisme. Je moet flexibel zijn want de groep kan altijd wisselen, zelfs doorheen de dag.

7 februari 2024
Getuigenissen van onze werknemers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie