Hoe lang werk je al in Huize Berkenbos?
Ik ben indertijd in ’t Weyerke gestart, bijna 30 jaar geleden. Ik heb orthopedagogie en criminologie gestudeerd. Er lagen dus heel wat opties open maar omdat er toen in de wereld van de criminologie vooral tijdelijke contracten aangeboden werden, kwam ik in de zorg terecht. Ik ben begonnen als teamlid in Huize Berkenbos en ben doorgegroeid tot teamcoach. Ik mag wel van mezelf zeggen dat ik van nature nogal honkvast ben. Voel ik me ergens goed, dan blijf ik. En kijk, na 30 jaar loop in nog altijd in ’t Weyerke rond. Meer nog! Ik ben immers nog altijd terug te vinden in Huize Berkenbos. Ik kan me niet voorstellen dat mensen zeggen: “Hèhè, ik moet weer gaan werken.” Voor mij blijft het een uitdaging op alle vlakken en dus ook boeiend.
Welke sfeer hangt in Huize Berkenbos?
De warme persoonlijkheid van de bewoners is het meest sprekende. Als je bij ons binnenkomt, beginnen ze meteen te babbelen. Ze hebben interesse in alles wat er gebeurt. Je kan niet anders dan ze graag zien. Hebben ze een klik met jou? Dan maken ze jou meteen deel van het geheel. Die goede match is in onze leefgroep wel echt belangrijk.
Er is hier een warme, fijne sfeer. En ook heel gezellig. De zorggebruikers verwachten dat ze aandacht krijgen op de manier dat zij daar nood aan hebben. Bij sommigen is dat rustig, voor anderen mag het meer actief of uitdagender zijn.
Huize Berkenbos is ook heel speels en een vleugje humor is nooit ver weg. Hier staat de muziek soms wel eens te hard. Maar ja, dat is toch zo plezant en dan vinden we dat dat wel eens moet kunnen. De kunst is om te weten wanneer je ‘all the way’ kan gaan en wanneer niet.
Kan je iets meer vertellen over de vacature?
Onze leefgroep is veel complexer dan een aantal jaar geleden. Vroeger deden we veel in groep maar nu de bewoners stilaan ouder worden, zien we ook andere dingen op ons af komen: beginnende dementie, Parkinson,… Als team is het een uitdaging om daarmee om te gaan want ondanks de verschillen die er zijn tussen alle verschillende karakters, moeten ze toch op een aangename manier kunnen samenleven. Het accent ligt ook wel meer op het verzorgende. Ook dat hoort bij de ouder wordende doelgroep, hè.
We moeten het nu echt hebben van de kleine dingen want op uitstap gaan met de hele groep… dat zit er niet meer zo vaak in. Wij gaan eerder op zoek naar momentjes waarop we iets extra kunnen bieden buiten de verzorgingsmomenten.
Wat voor iemand zie jij passen voor deze vacature?
Op de allereerste plaats moet het iemand zijn die een fijn contact heeft met de bewoners. Iemand met geduld, een warme persoonlijkheid en veel enthousiasme die af en toe de structuur kan loslaten om op het moment zelf een probleem op te lossen. Ondervinden en aanpakken op het moment zelf.
Het contact met de bewoners is het allerbelangrijkste.
We hebben een vrij jong team. We merken wel dat we van alle teamleden verwachten dat ze van aanpakken weten. In Huize Berkenbos hoef je dus echt niet af te wachten, neem maar gerust initiatief en verantwoordelijkheid.
Wat is de grootste uitdaging in deze job?
De uitdaging is om tussendoor fijne dingen te kunnen doen met de bewoners en tegelijkertijd ook tijd en energie te vinden voor de dingen die moeten gebeuren. In Huize Berkenbos zijn er heel wat verzorgingsmomenten. Het is belangrijk om het individuele niet uit het oog te verliezen.
Inge De Geyter - directeur communicatie