Marleen & Wim
Dienstencentrum 't Weyerke - Marleen & Wim

Dag Marleen en Wim. Fijn dat we jullie mochten interviewen ter gelegenheid van de week van de vrijwilliger. Marleen, kan je vertellen waarom je vrijwilliger werd?
Marleen: “Mijn motivatie om vrijwilliger te worden was Wim. Ik ken hem al jaren want ik hoorde bij zijn team van thuisverpleegsters.”
Wim: “De wasploeg!”
Marleen (lachend): “Ja, dat zei Wim altijd. In 2020 kwam hij in ’t Broek wonen en sinds toen poets ik als vrijwilliger wekelijks zijn studio. Nu ben ik dus de poetsploeg (lacht). Na de coronatijd zochten ze in ‘t Broek vrijwilligers en zo ben ik ben ik dan begonnen.” 

Wat doe je als vrijwilliger in ’t Broek?
Wim: “Zwemmen, uitstappen, poets, feestjes....”
Marleen: “Inderdaad, op dinsdagnamiddag gaan we zwemmen in het therapiebad in ’t Weyerke. Maar ik ga ook mee naar de markt, muziekfestivals of de dierentuin als rolstoelduwer. En niet te vergeten: Meeuwen kermis! Ondertussen zijn er 13 bewoners in ’t Broek die ik door mijn vrijwilligerswerk allemaal heb leren kennen.”   

Wat probeer je met je vrijwilligerswerk te bereiken?
Marleen: “Ik probeer de dag aangenaam te maken voor de zorggebruikers. Gewoon een lach op hun gezicht krijgen door kleine eenvoudige dingen te doen.” 

Dat lijkt wel te lukken! Wim, wat vind jij ervan dat je zo’n vrijwilliger hebt?
Wim (stralend): “GOED! Een vrijwilliger hebben is leuk. Dan ben ik eens weg.”
Marleen: “Het zit hem soms ook in kleine dingen. Even gaan zitten en luisteren is vaak al genoeg. Het hart eens luchten kan zo’n deugd doen, hè.”
Wim: “Omdat we vrienden zijn."
Marleen: “Door mijn job als thuisverpleegster kwam ik al jaren bij Wim en zijn ouders over de vloer. En ja, zo groeit er doorheen de jaren inderdaad een vertrouwen en vriendschap.”

Waarom is vrijwilligerswerk belangrijk voor jou, Marleen?
Marleen: “Dankzij mijn vrijwilligerswerk voel ik dat ik nuttig en nodig ben. Het is een manier om iets terug te geven aan de samenleving en dat geeft mij voldoening. Ik heb geleerd uit mijn vrijwilligerswerk dat klagen en zeuren niet helpt, om dankbaar te zijn voor simpele dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen en dat moeilijk ook gaat. Eigenlijk krijg je meer terug dan je erin steekt! Dankbaarheid, knuffels, kaartjes, nieuwe vrienden,… Soms voel ik mij een beetje schuldig omdat ik teveel geniet van mijn vrijwilligerswerk (lacht).”   

Zou je mensen aanmoedigen om vrijwilliger te worden?
Marleen (lacht): “Mijn motivatie voor vrijwilligerswerk is groot. Het zal je niet verbazen dat ik de microbe al twee keer heb doorgegeven. Zo heb ik Henri kunnen overtuigen om als buschauffeur aan de slag te gaan en Guido als fietser. Ik heb hen kunnen overtuigen door te vertellen dat enkele uurtjes vrijwilligerswerk de dag van een zorggebruiker super goed maken.” 

Tot slot, Wim en Marleen, hebben jullie een lijfspreuk?
Wim: “JA!”
Marleen: “Da’s echt jouw lijfspreuk, Wim. Zo van: ja, dat gaan we doen! En die sluit perfect aan bij die van mij: er is maar één weg: vooruit met de geit!”

1 maart 2024
Getuigenissen van onze vrijwilligers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie