Kristien Machiels - vrijwilliger van de Limburgse reddings- en therapiehonden
Dienstencentrum 't Weyerke - Kristien Machiels - vrijwilliger van de Limburgse reddings- en therapiehonden
Hoe heb je de weg gevonden naar 't Weyerke?
Zoals zo vaak het geval is, heb ik de weg naar 't Weyerke gevonden door een samenloop van omstandigheden. En niet door de GPS zoals mijn dochter zei.
Door mijn anciënniteit had ik recht op een extra vrije dag in de maand die ik wou besteden aan iets dat niks met mijn werk te maken had. Wat niet helemaal gelukt is, want ik ben verpleegkundige.

Waarom ben je vrijwilliger geworden in ’t Weyerke?
Voor het eerst in mijn leven had ik ook een hond Sam, die me door zijn sociaal en empathisch karakter al heel vaak versteld had doen staan. Door wat opzoekwerk kwam ik erachter dat er zoiets bestond als de Limburgse Reddings- en Therapiehonden én dat deze vereniging ook in 't Weyerke kwam. Zo was de keuze snel gemaakt.

Welke vrijwilligerstaken doe je?
Als vrijwilliger kom ik om de veertien dagen met de LRTH naar 't Weyerke, waar we eerst een wandeling maken met de mobiele bewoners om daarna een bezoekje te brengen aan de huisjes waar de minder mobiele bewoners verblijven. Hier kan dan volop geknuffeld worden.

Waar haal je voldoening uit als vrijwilliger?
De voldoening en meerwaarde zitten in het feit dat je met heel weinig middelen (een beetje vrije tijd en een leuke, sociale hond) heel veel kunt betekenen voor anderen. En voor mij is dit ook een manier om samen met Sam iets te doen wat we allebei leuk vinden. Ik heb hem alleen maar beter leren kennen en onze band is er veel sterker door geworden.

Ik ben overtuigd van het belang van therapiedieren in deze sector. Tijdens ons bezoek merken we immers dat mensen openbloeien. dat het mensen aanzet tot bewegen, uiten van emoties... . Honden verstaan de kunst om mensen onbevooroordeeld te benaderen en ze te nemen zoals ze zijn, waardoor ze vaak barrières doorbreken, wat mensen niet altijd lukt.

Wat zou je zeggen tegen iemand die nog een beetje twijfelt om vrijwilliger te worden?
Aan diegenen die nog een beetje twijfelen om vrijwilliger te worden, zou ik zeggen: volg je hart, gooi die twijfel overboord en probeer het gewoon.

Als je het vrijwilliger zijn in één woord zou moeten omschrijven, voor welk woord zou je dan kiezen?
Vrijwilliger in één woord omschrijven: je verdient er geen euro mee, maar je wordt er wel RIJK van.
23 februari 2023
Getuigenissen van onze vrijwilligers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie