Hoe lang werk je al in ‘t Weyerke?
Mirella: “Ik heb 27 jaar geleden stage gedaan in het dagcentrum en in Huize Boekt. Nadien ben ik in een vervangingscontract begonnen in Huize Zolder. Toen er een vast plekje vrij kwam in huize Heusden solliciteerde ik meteen mee en voilà, ik ben er nu nog steeds. Ik heb er echt mijn hart verloren. Ik werk er ondertussen toch al 24 jaar waarvan 5 jaar als teamcoach. Ik was nog maar net begonnen in die nieuwe functie toen corona uitbrak. Het was een pittige periode en nadien kregen we, omwille van verschillende redenen, te maken met wat personeelstekorten in onze leefgroep. Ondanks het feit dat dit niet altijd gemakkelijk geweest is, ben ik nog altijd graag in ’t Weyerke en in huize Heusden. Het is een warme plek in een warme organisatie waarin mensen tijd nemen voor elkaar. Niet alleen op goede momenten maar ook op minder goede momenten. Je voelt je er nooit alleen. Iedereen helpt elkaar. ’t Weyerke is een erg horizontale organisatie waarin iedereen aanspreekbaar is. Het voor elkaar zorgen is overal voelbaar. Eigenlijk zijn we best wel groot maar toch voelt het als kleinschalig. Als je komt werken, stap je als het ware binnen in een klein dorpje waarin je thuis bent. Zo voelt dat voor mij.
Welke sfeer hangt in Huize Heusden?
Mirella: “De betrokkenheid van de bewoners op mekaar maar ook op de begeleid(st)ers is heel typerend voor Huize Heusden. Dat geeft net dat warme thuisgevoel. Het geeft het gevoel dat je echt deel uitmaakt van de leefwereld van onze zorggebruikers. We hebben best wel wat communicatieve bewoners. Er is een mooie blend tussen hen en wij, hun begeleiders waarbij ze ook oprecht interesse hebben in ons. Die wederkerigheid is schoon om te ervaren en illustreert perfect hoe een begeleidingsrelatie erg gelijkwaardig kan zijn als je je hiervoor openstelt. Het is fijn dat we soms ook dingen kunnen delen met de bewoners uit onze eigen wereld. Daardoor begint de leefgroep na een tijdje wat als een tweede familie te voelen.
Het is gezellig in Huize Heusden. Soms ook wel pittig want ja, er wonen en werken natuurlijk heel wat verscheiden mensen samen. Maar gezellig… zeker. De bewoners helpen mekaar vaak of soms vragen “de meisjes” bijvoorbeeld of ze even samen op de kamer mogen waar je ze dan hoort zitten gniffelen en plezier maken. Ze voelen ook wel aan als het een drukke dag is en dan zie je dat ze spontaan komen helpen bij kleine taakjes, in de keuken,… Dat versterkt die wederkerigheid in de relatie, begeleiders en zorggebruikers. Dat is een echt en oprecht zorgen voor elkaar om er allemaal samen iets van te maken in huize Heusden. Dat geeft energie. Hier werken verrijkt mijn leven. De echtheid en oprechtheid in relaties is echt iets waar mensen ‘in de buitenwereld’ van kunnen leren. Eigenlijk tonen de bewoners ons soms wat we misschien zelf niet altijd kunnen: de ander gewoon, zondermeer nemen zoals hij of zij is. In Huize Heusden zijn een aantal dingen heel belangrijk. Ik denk dan aan zelfbepaling door de zorggebruiker maar ook die gelijkwaardigheid. We willen bovenal naast de bewoners staan en hen ondersteunen in het maximaal uitbouwen van hun leven. In onze leefgroep werkt een vrij jong, nieuw team en dat wil zeggen dat ze natuurlijk wel tijd moeten krijgen om te groeien. Maar als ik soms zie dat die jonge collega’s de waarden die ik net benoemde al doorgeven aan de nog jongere (of nieuwere) collega’s, dan ben ik als teamcoach best wel trots.
Wat voor iemand zie jij passen voor deze vacatures?
Mirella: “In Huize Heusden kom je het verste met een open blik en met veel zin om deze dingen te betekenen voor de bewoners. Diploma’s vind ik persoonlijk minder belangrijk. Daarom ben ik blij dat er in ’t Weyerke ook kansen gegeven worden aan zij-instromers of mensen met een andere achtergrond dan de ‘standaard zorgachtergrond’. Uiteindelijk brengen zij vaak heel wat passie mee waarmee ze een verschil kunnen maken. Wat de achtergrond ook is, het is fijn om te werken met mensen die initiatief en verantwoordelijkheid nemen, die goesting hebben. In de zorg moet je vandaag de dag best wel stressbestendig en flexibel zijn. De tijd dat alles mooi vastlag in vaste, stabiele structuren en regels ligt achter ons. We moeten vandaag de dag veel meer en sneller schakelen en weten hoe we zelf ook structuur kunnen brengen om alles op een goede manier georganiseerd te krijgen.
In Huize Heusden wonen een aantal mensen met een psychische kwetsbaarheid en dat kan soms wel wat uitdagend zijn. Het is belangrijk dat we als team stevig in de schoenen staan, ook als de zorgrelatie eens onder druk komt te staan. Mensen die hier werken moeten ‘opnieuw kunnen beginnen’. Als teamcoach geloof ik ook sterk in het meerzijdig partijdig zijn. Je staat gewoon zoveel sterker als je de verschillende persoonlijkheden niet alleen bij je zorggebruikers kent maar die ook in een team probeert te begrijpen van elkaar opdat je op die manier elkaars sterktes kan inzetten maar ook mild kan zijn naar elkaars belemmeringen en daar samen op zoek gaat naar oplossingen.”
Wat is de grootste uitdaging in deze job?
Er liggen wel wat dingen vast maar heel veel is momenteel nog aan het groeien zowel in de organisatie als op leefgroepniveau. Het is dus wel nodig dat je dit als een uitdaging kan zien en bereid bent mee het “teamtempo” van dit proces te gaan. Je moet ook houden van enerzijds het meer verzorgende werk en anderzijds het bieden van pedagogische ondersteuning, het je willen verdiepen in het waarom van moeilijk verstaanbaar gedrag. Het is belangrijk dat je je tijd evenredig verdeelt tussen deze twee en je moet het ook wel allebei graag doen. Als dat zo is, is Huize Heusden een heel boeiende en uitdagende werkplek!
Inge De Geyter - directeur communicatie