Griet van Trapke 2 vertelt...
Dienstencentrum 't Weyerke - Griet van Trapke 2 vertelt...

Hoe lang werk je al in ‘t Weyerke?
Griet: “Ik werk ondertussen al meer dan 20 jaar in ‘t Weyerke. Ik ben begonnen als stagiaire in Huize Berkenbos en heb ook stage gedaan in het toenmalige dagcentrum. Toen ik eenmaal afgestudeerd was, had ik de boodschap gegeven dat ze mij mochten inzetten waar ze mij nodig hadden. En zo ben ik in ’t Weyerke blijven plakken. Eerst in ’t Vlot en De Heg maar nadien ook lang in kortverblijf De Haven. Op een bepaald moment kreeg ik het gevoel dat het tijd was voor iets anders. Ik werd toen 40 en ik dacht: “Nu is het ‘de moment’.” Ik kreeg de kans om een jaar in ’t Trapke aan de slag te gaan voor een zwangerschapsvervanging. Dat was een hele omschakeling want in het kortverblijf sta je eigenlijk altijd alleen terwijl het teamgebeuren bij de kinderen net heel belangrijk is. Na dat jaar ging ik terug naar De Haven maar toen er in ’t Trapke gestart werd met een ASS-groep, solliciteerde ik mee. Voilà, sinds toen maak ik vast deel uit van het team van ’t Trapke. En ik moet zeggen: dit is het! Het is pittig en interessant. Echt mijn ding.”


Welke sfeer hangt in Trapke 2?
Griet: “Trapke 2 is een heel actieve, pittige groep die graag bezig is. We hebben echt moeten leren om rust in te lassen. We merken dat dit nodig is. Als collega’s zijn we heel rechtuit want we hebben gewoon geen tijd om rond de pot te draaien. Er zijn heel moeilijke momenten waarbij we soms met de handen in het haar zitten maar dan buigen we ons er als team over. Er is ruimte en vrijheid om dingen uit te proberen. Maar we houden altijd in het achterhoofd dat het voor de kinderen belangrijk is dat we uiteindelijk wel hetzelfde doen. Dat maakt dat er soms een snel overleg nodig is om even te beluisteren hoe een collega dit of dat aanpakt. Samen komen we tot een consensus en daar houden we ons dan aan.
Ik denk dat ik wel mag zeggen dat we als groep met kinderen met ASS veel durven én doen. Loopt het niet, dan loopt het niet maar dan hebben we het tenminste wel geprobeerd. Hierdoor kunnen de kinderen groeien zowel in de groep als thuis. En da’s heerlijk om te zien. We werken intensief samen met de ouders. We gaan op huisbezoek om de noden goed te kennen en gaan bijvoorbeeld ook in de klas kijken, als een kind daar ook deel van uitmaakt. Door alles goed op elkaar af te stemmen, boeken we soms vrij snel resultaat. Het doet goed om te voelen dat ouders daardoor wat ademruimte krijgen. Ze zijn dan heel dankbaar. Want het helpt hen ook om thuis een structuur te vinden die het kind rust geeft.

Kan je iets meer vertellen over de vacature?
Griet: “Je moet dit verder zien dan alleen Trapke 2 want in ’t Trapke zijn we er ook voor elkaar. Als er in Trapke 1 of Trapke 3 nood is aan hulp, dan springen we mee in. Het is dus belangrijk om te weten dat je niet alleen te maken krijgt met de doelgroep ASS maar ook met de kinderen waarbij het verzorgende en medische meer op de voorgrond staat. We vullen elkaar aan en het is een grote kracht van ’t Trapke dat we zo op elkaar kunnen rekenen.
Niet alleen binnen ’t Trapke is dat zo, ’t Weyerke is een organisatie waarin mensen elkaar helpen. Er is heel wat expertise waar je beroep op kan doen. Zo werken we samen met Huize Voort. Het is zo fijn dat iemand vanuit de volwassen werking eens mee kijkt naar een uitdaging waar we mee zitten. Of dat wij eens kunnen meedraaien in Huize Voort. Daar leer je zoveel van. Bovendien voel je je hierdoor keigoed ondersteund. En dat helpt dan weer om dingen te blijven proberen.”

Wat voor iemand zie jij passen voor deze vacature?
Griet: “In ’t Trapke hangt een positieve vibe. Mensen zijn hier gewoon om oplossingsgericht te denken en te werken. We hebben dus zeker iemand nodig die oplossingen zoekt. Iemand die kan samenwerken en out of the box durft denken. We hebben een team dat sterk verschilt in leeftijd maar ook dat is een sterkte. Zowel de oudere als de jongere generatie kan hier een stempel drukken. De kinderen staan centraal en het team staat errond. En je kan hier eerlijk zijn ten opzichte van de collega’s. Je hoeft hier niets op te kroppen. We zijn er echt wel voor elkaar en iedereen mag een inbreng doen. Soms geeft dat een frisse wind, he. Want hoe je het ook probeert te voorkomen, het kan gebeuren dat je blijft hangen in de oude manier. Laat die frisse wind maar komen!” (lacht)

Wat is volgens jou de grootste uitdaging in deze job?
Griet: “We verwachten dat wie hier binnenkomt er ook helemaal is. Dat lukt misschien niet altijd maar we streven daar wel naar. In ’t Trapke staan de kinderen centraal en willen we dat je ervoor gaat want van 9u tot 16u moeten de kinderen een aangename en leervolle dagbesteding krijgen. Het is niet altijd gemakkelijk om dat in te vullen maar als je het even niet weet: probeer.
Je kan een nauwe band opbouwen met de kinderen in Trapke 2 maar dit gebeurt best in kleine stapjes. Soms is dat niet eenvoudig want het zijn allemaal zo fantastische kinderen dat je ze soms zo graag zou willen knuffelen. Maar ja, zo werkt het vaak niet bij een kind met ASS. Daar is het toch vaak de weg van de geleidelijkheid die beter werkt. Die afstand leren kennen, vraagt wat tijd en da’s dus wel een uitdaging. Maar ik kan nu al zeggen: het komt wel en als een kind dan plots iets nieuws toont… jaaaaa, dan is je dag helemaal goed!”

9 juli 2024
Getuigenissen van onze werknemers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie