Hoe lang werk je al in ‘t Weyerke?
Dorien: “Ik werk ondertussen 13 jaar in ’t Weyerke en eigenlijk is het parcours tot ik in Huize Voort terechtkwam niet zo heel lang. Ik heb ooit nog stage gedaan in Huize Bolderberg toen ik in het 6de middelbaar zat en toen ik studeerde aan de Khlim ook nog twee maanden in Huize Terlaemen. Daarna kwam ik in Huize Voort terecht. In januari 2020 werd ik daar teamcoach, vlak voor de coronacrisis uitbrak. Als ik erop terugkijk was het wel pittig om in die periode te starten als teamcoach want er waren geen vergaderingen meer en in die zin was het dus wel wat ‘plan trekken’. Aan de andere kant lagen de verwachtingen ook een pak lager en lag de focus van een teamcoach ook op heel andere dingen. Door mijn zwangerschappen was ik daarna ook twee keer langere tijd niet aan de slag maar nu ben ik helemaal terug. Ik merk dat de drive om er helemaal voor te gaan heel groot is want op sommige punten ben ik als teamcoach zeker nog zoekende. Af en toe krijg ik wel eens een complimentje en dan weet ik wel dat het goed zit. Maar ik kan nog groeien en dat vind ik een boeiend vooruitzicht.”
Welke sfeer hangt in Huize Voort?
Dorien: “De sfeer in Huize Voort is heel wisselend en dat is echt wel heel typerend voor ons. Dat vind ik trouwens ook zo boeiend. Je weet nooit hoe het hier gaat zijn. In onze leefgroep wonen mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. We proberen het gedrag dat ze stellen zo goed mogelijk te lezen en er op een goede manier op in te spelen. Dat wil zeggen dat het hier soms heel rustig is maar dat je op een ander moment de hele tijd druk in de weer bent om brandjes te blussen. Het is altijd een zoeken naar wat er op dat moment nodig is of waar er ruimte voor is. Als we het ene moment veel rust moeten creëren, moet die soms ook net doorprikt worden.
Als je in Huize Voort bent, merk je al heel snel dat hier veel mogelijk is. Wij kunnen ineens beslissen dat we uit gaan eten en tien minuten later zijn we dan de deur uit. We zijn geen leefgroep die een uur bezig moet zijn om spullen bijeen te pakken. Als het kan voor de zorggebruikers, kan er veel. Voor ons hoeft dat niet altijd gepland te zijn.
De zorggebruikers houden van nabijheid. Ze vinden het fijn om lekker dichtbij te komen zitten en dat willen we hen ook heel bewust bieden. Omwille van de veiligheid kunnen we op gebied van inrichting misschien niet altijd de typische huiselijke en gezellige leefgroep zijn maar dat maken we dan op andere manieren ruimschoots goed. Knuffelen, een verwenbadje, lekker eten,… in Huize Voort weten ze wat genieten is (lacht).”
Kan je iets meer vertellen over de vacature?
Dorien: “Vroeger leek het alsof je best weg kon blijven uit een leefgroep waar mensen wonen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Aan die beeldvorming hebben we echt wel gewerkt. We proberen veel deel te nemen aan activiteiten die binnen en buiten ’t Weyerke georganiseerd worden. Uiteraard zorgen we er dan wel voor dat de bewoners zelf en anderen veilig zijn. Het codewoord is: proberen. We weten dat het moeilijk verstaanbaar gedrag er soms is maar het is er niet altijd. De zorggebruikers van Huize Voort zijn vaak ook heel rustig, lief en grappig.
Als iets niet lukt, proberen we het op een later moment gewoon opnieuw. Dat vraagt wel een bepaalde mindset: het mag mislopen en als dat gebeurt dan leren we daar wel uit. Het is echt een verhaal van samen groeien en dat is heerlijk. Die manier van kijken hebben we in de loop van de jaren ontwikkeld en willen we ook doorgeven aan nieuwe collega’s.
Onze nieuwe collega zal instappen op een moment dat we beginnen aan een teamwerking. We hopen zo nog meer op een lijn te kunnen staan als team en nog meer duidelijkheid te kunnen bieden aan de zorggebruikers. Dat hebben ze zo hard nodig want het is door die duidelijkheid dat ze vertrouwen en een gevoel van veiligheid kunnen opbouwen.”
Wat voor iemand zie jij passen voor deze vacature?
Dorien: “Iemand die enthousiast is en op een positieve manier komt werken maar ook wel zelfkritisch is en zich flexibel kan opstellen. In Huize Voort moet je goed aanvoelen waar de balans het beste ligt. Onze nieuwe collega zal ruimdenkend moeten zijn en graag dingen uitproberen. Ik vind het ook altijd sterk als collega’s durven aangeven dat ze het ergens moeilijk mee hebben. Dan kan je er als collega’s voor mekaar zijn. Voor mij is werken niet alleen komen werken. De sfeer onderling is ook belangrijk. We gaan binnenkort bijvoorbeeld op kamp en dat zijn momenten waarop je daar echt aan kan werken.
De zorggebruikers zijn graag actief. Dus we gaan hier graag en veel fietsen, wandelen, zwemmen,… een heel basale focus vind je hier veel minder. We streven ernaar om elke dag buiten te gaan. Het is dus qua activiteiten zeker geen rustige leefgroep.”
Wat is de grootste uitdaging in deze job?
Dorien: “Het is een grote uitdaging om het gedrag dat de zorggebruikers soms stellen los te koppelen van jezelf. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Iedereen heeft wel eens een moeilijke dag. Maar ook dan is het belangrijk dat je veiligheid kan blijven bieden. Het is ook zo dat zij niet moeten meegaan in jouw humeur maar andersom, hè. Loopt het dan toch eens mis, dan is het fijn om te weten dat je door nabijheid te geven veel kan herstellen. Het is mooi om te voelen dat dit werkt. Door actief in te zetten op samen iets leuks doen kan je opnieuw de connectie maken en weer samen op weg gaan. Gelukkig is er in ’t Weyerke ook heel wat ondersteuning. Als team proberen we er voor elkaar te zijn. Maar je kan ook in gesprek gaan met de zorgondersteuners of het nazorgteam. En we reiken ook tools aan in vormingen. Er is een duidelijk beleid rond de aanpak van moeilijk verstaanbaar gedrag zodat je dit niet zelf moet gaan uitzoeken. En daar plukken we dagelijks de vruchten van.”
Inge De Geyter - directeur communicatie