Ine, teamcoach van De Schakel
Dienstencentrum 't Weyerke - Ine, teamcoach van De Schakel

Hoe lang werk je al in ‘t Weyerke?
In 2016 deed ik mijn stage in ’t Vlot. Na een aantal interims in de vakantie, een job als beginnend vlinder in ZAC 3 en een zwangerschapsvervanging, kwam ik in 2020 in De Schakel terecht. In 2023 werd ik teamcoach van De Schakel en nadien ook van het kortverblijf De Haven.
Als ik het achteraf bekijk loop ik dus eigenlijk al van tijdens mijn studies in ’t Weyerke rond. Ik ben hier echt -en graag- blijven plakken.   


Welke sfeer hangt in De Schakel?
De Schakel is een plek waar alles kan en alles mag. Dat lijkt misschien kort door de bocht maar eigenlijk klopt het wel. We zijn een groep voor een heel gevarieerd doelpubliek en zoals onze naam al
verraadt zijn we een tussenschakel naar een meer definitieve plek. Dat maakt dat we een heel ander soort werking zijn dan de meeste andere leefgroepen. We houden onze blik gericht op de toekomst maar toch werken we niet op lange termijn. Dat klinkt misschien contradictorisch maar toch is het dat niet. De tijd die mensen bij ons verblijven kan variëren van twee maanden tot anderhalf jaar of langer. Voor ons is het belangrijk dat de zorggebruikers zich, in de periode dat ze bij ons zijn, thuis voelen en ze zichzelf kunnen zijn. We geven hen echt de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving want vaak komen ze van een thuissituatie of van een andere voorziening. We stellen heel weinig verwachtingen naar hen toe. De boodschap is hier: “Het is ok om het hier allemaal wat gewoon te worden op je eigen tempo.” De begeleidingsstijl die we hanteren hangt volledig af van de noden die er zijn en het profiel van de zorggebruiker. Ook daar is veel verschil mogelijk want in De Schakel kunnen mensen met een NAH, autisme, een fysieke en/of mentale beperking,… terecht. Een echte mengelmoes dus. Dat wil ook zeggen dat we het ene moment te maken kunnen hebben met moeilijk verstaanbaar gedrag en het volgende moment heel basaal aan het werken zijn. Flexibel zijn is dus de boodschap in De Schakel, echt zorg op maat.
Ragna, de knuffelhond van ’t Weyerke,
heeft haar vaste stek in De Schakel. Ze gaat ook naar andere leefgroepen maar wij zijn haar ‘basisleefgroep’ waar ze telkens naar terugkomt. We merken dat Ragna helpt om dat gevoel van rust en thuiskomen te versterken. Een hond in huis zorgt toch wel voor een warm gevoel en dat betekent veel als je in een nieuwe thuissituatie je plek moet vinden.
We zijn een kleinschalige groep en daardoor leer je de zorggebruikers vrij snel goed kennen en kunnen we onze expertise gemakkelijk inzetten. Hoe beter we de mensen kennen, hoe beter we kunnen helpen bij de oriëntering naar een volgende groep.

Kan je iets meer vertellen over de vacature?
In De Schakel werk je vaak alleen. Het is dus belangrijk dat je vlot zelfstandig kan werken en alleen beslissingen durft te nemen,
dit wanneer je niet de mogelijkheid tot overleg hebt. Je komt terecht in een heel spontaan en open team waar open wordt gecommuniceerd. Als ik net vertelde hoe onze werking in mekaar zit, dan spreekt het voor zich dat je in De Schakel moet kunnen loslaten. We kunnen niet aan dingen werken op lange termijn en dus ligt de focus op heel andere dingen: een band creëren, de zorggebruiker zich veilig laten voelen, een huiselijke sfeer creëren. Ondanks het feit dat we vaak alleen werken, zijn we toch ook heel teamgericht. Een goede overdracht via het logboek of tijdens overlegmomenten is belangrijk want we moeten wel op één lijn staan.  

 

Wat voor iemand zie jij passen voor deze vacature?
Het moet iemand zijn die creatief kan inspelen op de zorggebruikers. Wat ook heel eigen is aan de mensen die werken in De Schakel dat is een soort ingebouwde nieuwsgierigheid, een goesting om telkens weer opnieuw, bij elke nieuwe zorggebruiker, inzicht te krijgen in de zorgvragen en de persoon zelf. Iemand die de dingen niet uit de weg gaat maar graag een nieuw avontuur aangaat, past zeker in ons team. Ook humor is in ons team belangrijk. Eerst en vooral natuurlijk omdat we toffe mensen zijn (lacht) maar ook omdat we merken dat humor helpt om minder zwaar te tillen aan sommige dingen. Je kan dingen gemakkelijker relativeren als je er samen eens om kan lachen. Ook naar de zorggebruikers werkt dit goed. Je hoeft niet altijd streng te zijn. In een gemoedelijke sfeer kan je soms meer bereiken.
Onze nieuwe collega zal, net als wij, erg gericht moeten zijn op de zorgvragen. De zorggebruiker geeft ons richting. We zorgen voor een warme thuis en bieden activiteiten aan afhankelijk van wat hij aangeeft of nodig heeft.
Goh ja, onze groep kan er vandaag zo uitzien en korte tijd later weer helemaal anders. Dat vraagt een bepaalde ingesteldheid, hè. Als je deel uitmaakt van een sterk wisselende groep dan is het goed om in het achterhoofd te houden dat het heel normaal is dat je daar wat spanning rond opbouwt bij momenten. Er is heel veel ruimte om dingen uit te proberen in De Schakel. Loopt het dan toch eens mis dan is dat ok. Ook daar leren we onze zorggebruikers beter door kennen.
Je werkt in De Schakel ook regelmatig alleen, dat moet je natuurlijk wel zien zitten.

Wat is de grootste uitdaging in deze job?
De grootste uitdaging is om de verschillende begeleidingsstijlen aan te kunnen nemen. Je moet eigenlijk een soort kameleon zijn en je aanpassen afhankelijk van wie er voor jou staat. Soms ga je vooral begeleiden, op andere momenten ga je eerder sturen. En terwijl je die afwegingen maakt moet je er toch ook in slagen om een groep te vormen.   

 

26 september 2024
Getuigenissen van onze werknemers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie