Ruth Parren en Linda Wouters vinden mekaar moeiteloos. Niet alleen zijn ze allebei logopediste en audiologe, ze delen ook een passie voor hoorzorg bij mensen met een beperking. Ruth werkt als audiologe bij Lapperre, Linda is logopediste in ’t Weyerke.
Dag Linda, jij bent al sinds jaar en dag logopediste in 't Weyerke. Hoe kwam je erbij om in te stappen in Project Paolo?
Linda: “Ik heb het gehooronderzoek bij de zorggebruikers eigenlijk altijd al heel belangrijk gevonden. Vroeger was er een audiometer binnen Stijn vzw die ‘rondreisde’. Die gebruikten we dan om gehoortesten af te nemen. Na corona is dat wat stilgevallen maar bleef ik de nood wel voelen. Toen ik van Ruth hoorde over Project Paolo heb ik geen moment getwijfeld. Ik ben blij dat we hier vanuit ’t Weyerke aan kunnen meewerken.”
Ruth, jij bent de drijvende kracht van Project Paolo bij Laperre. Kan je er wat meer over vertellen?
Ruth: "Sinds een tweetal jaren werk ik aan 'Project Paolo', een sociaal-maatschappelijk project rond hoorzorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Ondanks de hoge prevalentie is er vaak weinig aandacht voor het belang van een goed gehoor bij deze specifieke doelgroep. Praktisch gezien wordt hoorzorg toegankelijker door ter plekke bij de mensen in de zorgvoorzieningen te gaan voor het gehooronderzoek, de hoortoestelaanpassing en het maken van bijvoorbeeld zwemdopjes.”
Wat maakt dit project zo waardevol?
Linda: “Deze manier van werken past helemaal bij onze doelgroep. We hebben gemerkt dat de leefgroepen vragende partij zijn om de test ter plaatse te laten doorgaan. En eigenlijk kan dat ook want het enige wat we nodig hebben is een ruimte waar niet teveel lawaai of passage is. De begeleiding mag er ook bij zijn, uit interesse of uit noodzaak. Ze nemen zelf geen deel aan de test maar ze kunnen wel helpen bij het interpreteren van gedrag.”
Dit lijkt een antwoord te geven op heel wat problemen voor onze doelgroep.
Ruth : "Voor de zorggebruikers zelf is het niet altijd mogelijk om gehoorklachten kenbaar te maken. En ook voor hun omgeving is dit soms erg moeilijk. Door de beperking zelf, door de gedragsproblemen, veroudering of dementie. Daarom heb ik een vragenlijst ontwikkeld rond gehoor en gedrag in de ruime zin. Het helpt bij de interpretatie van de testresultaten als we de antwoorden op de vragenlijst ernaast kunnen leggen. Dat geeft een duidelijker beeld van de persoon in kwestie.”
Linda: " En dat is ook onze bedoeling. We willen bij al onze zorggebruikers het gehoor op deze manier laten onderzoeken en geven advies en communicatietips mee voor de omgeving. Als het nodig is, worden stappen gezet in de zoektocht naar een aangepaste hooroplossing."
Het enthousiasme spat ervan af. Het is fijn om te zien hoe jullie elkaar versterken dankzij die gedeelde passie.
Ruth: “Project Paolo wil sensibiliseren en de gehoorzorg toegankelijker maken. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe groot het belang van een goed gehoor is. We zien vaak een duidelijke verbetering van het algemeen welzijn als gehoorproblemen worden aangepakt. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat 't Weyerke wil meewerken aan de ontwikkeling van een praktisch screeningsprotocol als leidraad in de hoorzorg voor mensen met een verstandelijke beperking."
Linda: “Het voelt als een voorrecht om zo nauw betrokken te zijn bij de ontwikkeling van deze tool. Ik ben er, net als Ruth, van overtuigd dat dit een verschil kan maken. We hebben ondertussen al heel wat testings gedaan en we merken dat het vermoeden van een verdoken gehoorverlies, dat we bij sommige zorggebruikers toch wel hadden, bevestigd wordt. We beseffen dat advies geven in zo’n geval niet genoeg is. We willen ook opvolgen hoe het lukt met de aanpak die we voorgesteld hebben en daar waar nodig zorgen we ook voor de nodige ondersteuning op administratief vlak. Er moet nog heel wat op punt gesteld worden maar dat is normaal als je aan het pionieren bent, he. Maar we zijn er klaar voor en onze motivatie is heel groot!”
Inge De Geyter - directeur communicatie