Janne, multi-inzetbare collega
Dienstencentrum 't Weyerke - Janne, multi-inzetbare collega

Janne, jij bent één van onze multi-inzetbare collega’s. Maar je bent niet nieuw in ’t Weyerke, hè?
Janne: “Klopt. Ik heb vroeger nog stage gedaan in Huize Eversel. Rein, die vandaag mijn collega is in Huize Lindeman, was toen toevallig mijn stagebegeleidster. Ik ben toen al een beetje blijven plakken want ik deed, tijdens de opleiding kleuteronderwijs, vakantiewerk in Huize Eversel, Boekt en Berkenbos. Ook via mijn vrijwilligerswerk in Huize Berkenbos is de band met ’t Weyerke gebleven. Eigenlijk heb ik het nooit los gelaten.”

Je hebt tien jaar in het kleuteronderwijs gestaan. Waarom heb je de overstap terug gemaakt?
Janne: “Ik heb ooit gezegd tegen Lode dat ik terug zou komen en nu was het moment daar. Na één gesprek was het geklonken. Pas op, ik heb met hart en ziel voor de klas gestaan, ik had leuke collega’s en ik heb qua pedagogisch werken veel kunnen meenemen uit het onderwijs. Maar als ik heel eerlijk ben, is een job met een schoolstructuur voor mij niet nodig. Voor een job met daguren pas ik op dit moment in mijn leven.”

Dat horen we niet vaak.
Janne: “Ik kan zien dat collega’s met kinderen op een bepaald moment beginnen snakken naar daguren maar ik heb zelf geen kinderen. Voor mij is het zalig dat ik op een vrije voormiddag iets leuks kan gaan doen met mijn vriendinnen. Ook het feit dat ik buiten het seizoen op vakantie kan is een meerwaarde.”

Wat sprak jou aan in de job van multi-inzetbare?
Janne: “Ik vind ‘duizendpoten’ heel leuk. Als multi-inzetbare sta je langere tijd in een leefgroep. Ik heb een half jaar in Huize Heusden gestaan en ben nu drie maanden in Huize Lindeman. Die afwisseling is fijn want ze zorgt ervoor dat je een hele brede kijk krijgt. De werkingen zijn allemaal anders en ik vind het interessant om met de verschillende doelgroepen bezig te zijn. De knowhow vanuit de opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg kan ik nu weer gebruiken. Bovendien kan ik ze door mijn ervaring in het onderwijs koppelen aan nieuwe dingen en dat maakt het allemaal nog boeiender. Ik voel me helemaal thuis in ’t Weyerke. Ik heb met veel mensen een hele fijne band. Met de collega’s van vroeger lijkt het alsof ik nooit ben weggeweest. En ja, als multi-inzetbare ben je een beetje een redder in nood, hè. Je komt een team helpen op een moeilijk moment en dat is natuurlijk heel dankbaar.”

Zijn er ook dingen die je moeilijk vindt aan deze job?
Janne: “Je wordt deel van een werking en een team en het is niet gemakkelijk om dat terug achter te laten. Zeker als je bepaalde taken hebt overgenomen van collega’s. In principe ga je als multi inzetbare pas weg als het gat in de leefgroep is opgevuld. Het kan soms wel zijn dat ervoor gekozen wordt om je langer in een team te houden. Als de nood ergens anders minder groot is dan kan dat zeker een optie zijn.”

De job van multi-inzetbare vraagt wel specifieke vaardigheden, hè?
Janne: “Je moet een beetje een kameleon kunnen zijn. Je komt een leefgroep binnen en gaat dan mee met de structuur. Uit elke werking neem je bepaalde tips mee maar ik wacht altijd mijn moment af om ze te kunnen delen. Dat is een voordeel van tien jaar ouder te zijn, zeker? En misschien ook wel van al die tijd weggeweest te zijn. Hierdoor heb ik nu ervaring maar ook een frisse kijk. Dat is zeker helpend in teams waar het al een tijdje moeilijk gaat. Het feit dat je overal met open armen ontvangen wordt helpt natuurlijk enorm. Het maakt dat je ook gewoon jezelf kan en mag zijn en je talenten kan inzetten.”

Heb je de job in het onderwijs helemaal achter je gelaten?
Janne: “Eigenlijk ben ik er nog elke dag mee bezig want veel dingen zijn herkenbaar. Het werken met een dagstructuur bijvoorbeeld. Hoewel we hier verticaal werken terwijl je op school horizontaal werkt. Da’s boeiend, hè. De school heeft al gevraagd om eens langs te komen met de zorggebruikers. Op dit moment is dat nog niet gelukt maar dat zaadje is wel gepland. Er is al een beweging vanuit de school in Boekt vooral naar de kinderen van ’t Trapke. Ook Chiro Boekt heeft die stap gezet. Maar ik hoop stiekem dat er een uitbreiding in zit naar de volwassenwerking. Die confrontatie is anders. Als kinderen bij kinderen op bezoek komen zoeken ze naar dingen waarin ze zich herkennen. Een kindje dat in een buggy zit bijvoorbeeld is, dat is toch nog anders dan een volwassene in een rolstoel. Een uitleg hierover in een klaslokaal is een eerste stap maar het is zo belangrijk dat kinderen hier ook in het echte leven mee in contact komen en samen dingen kunnen ervaren. De inclusiegedachte, daar sta ik 100% achter en ik wil niets liever dan mee timmeren aan die weg. Er zijn kinderkampen die uitstappen doen. Ik denk soms: laat ze toch naar hier komen. Als ik mijn ideale job zou mogen omschrijven dan zou het dat zijn. Zet mij bij de dieren en laat me de brug zijn tussen de zorggebruikers en de wereld hierbuiten.”

Sluit perfect aan bij onze pijler inclusie, hè. We zijn blij dat je de weg teruggevonden hebt naar ’t Weyerke.
Janne: “Ik ook want mijn hart ligt in ’t Weyerke. Het concept van multi-inzetbare is een goed idee om mensen naar ’t Weyerke te halen. Het is een mooie kans, hè. Je kan in verschillende leefgroepen staan en zo je plekje vinden waar je je goed voelt. Voor mij werkt de afwisseling dus ik denk dat ik niet meteen ga voor een vaste plaats in een leefgroep maar ik begrijp wel dat andere collega’s hier wel voor kiezen. Het voortdurend switchen is zeker niet gemakkelijk. En ook voor de leefgroepen is het soms wel een beetje dubbel, denk ik. Ze moeten energie steken in iemand nieuw en als je eenmaal ingewerkt bent, moet je weg. Maar goed, misschien kom ik op een bepaald moment terug terecht in een leefgroep waar ik al gestaan heb. Als ik ingewerkt ben kan ik energie brengen. Ik vind dat er in ’t Weyerke mooie kansen gegeven worden en ik heb er eentje van gegrepen."

15 april 2025
Getuigenissen van onze werknemers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie