Luc Lievens, vrijwilliger worden was een jongensdroom
Dienstencentrum 't Weyerke - Luc Lievens, vrijwilliger worden was een jongensdroom
Welke vrijwilligerstaken doe je?
Prioritair (in de ware zin van het woord) is en blijft (hopelijk nog heel veel jaren) de wekelijkse wandeling met Matthieu, bewoner van Huize Zolder. Gedurende een uurtje wandelen we door de buurt op een tempo dat Matthieu rustig aan kan. Ondanks het feit dat mijn wandelvriend het zelf niet kan zeggen, is dit voor beiden echt genieten. Verder mag ik, tot mijn grote vreugde, regelmatig deelnemen aan vele andere activeiten (shoppen, naar Sense city in Sint Oda, opening en afsluiting van het zomerprogramma, kerstconcert, Buitenbeenpop…). Jammer genoeg maak je dan ook deel uit van die grote familie bij minder leuke gebeurtenissen zoals ziektes of overlijdens.

Hoe lang ben je vrijwilliger?
Van de zomer 2017, jammer genoeg onderbroken door dat piepkleine, alom gekende virusje dat het hele land in de ban hield. Dat was echt geen gemakkelijke periode.

Hoe heb je de weg gevonden naar ’t Weyerke?
Ik kende ’t Weyerke al van de busjes uit het dagelijkse verkeer, gevuld met gehandicapten (wat een lelijk woord, mensen met een beperking klinkt toch heel anders, niet?). Als jonggepensioneerde was ik op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding. Maar wat? Tot teamcoach Griet thuis aanbelde met de vraag of ik bereid was om met één van hun bewoners te gaan wandelen. Volledig uit vrije wil, maar toch enigszins met knikkende knieën fietste ik op een mooie zomerdag naar Huize Zolder. Het familiale, ongedwongen onthaal stelde me meteen gerust. Dit was echt waar ik naar op zoek was.

Wat maakt dat je je blijft inzetten?
Het gelukzalige gevoel om op een simpele, menselijke manier iets te mogen betekenen voor een medemens, die door een “ongewilde” beperking minder kan, is fantastisch. Het blijft leuk om elke week met Matthieu te wandelen en op een speelse manier uit te dagen. Keer op keer kijk ik bewonderend naar de draagkracht van het verzorgend personeel. Het lijkt allemaal heel simpel en gewoontjes, maar je moet het toch maar doen.

Wat zou je zeggen tegen iemand die nog een beetje twijfelt om vrijwilliger te worden?
Niet twijfelen, gewoon doen! De wijze Ghandi sprak ooit: “ De beste manier om jezelf te vinden, is door jezelf te verliezen ten dienste van anderen”. Je krijgt er zo onnoemlijk veel voor terug.

Als je vrijwilliger zijn in 1 woord moet omschrijven, welke zou dat dan zijn?
Jongensdroom.
23 februari 2023
Getuigenissen van onze vrijwilligers
Wil je meer informatie?
Inge De Geyter - directeur communicatie