Kan je jezelf even voorstellen?
Ik ben Martine Colson, 47 jaar, mama van 2 prachtige dochters, gehuwd en woonachtig te Heusden-Zolder.
Hoe lang werk je al in ’t Weyerke?
Ik startte mijn loopbaan in ’t Weyerke in november 2021. Het eerste jaar werkte ik in Huize Boekt, vervolgens kreeg ik de kans om een vervanging te doen in 't Trapke, waar ik momenteel werk.
Op welke manier heeft ‘t Weyerke jou kansen gegeven?
Ik startte in 1999 als opvoedster bij kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en/of met een autismespectrumstoornis en/of een gedrags- of emotionele stoornis in Covida. Ik deed deze job 23 jaar lang met hart en ziel en met volle overtuiging. Omwille van de afstand, mijn eigen gezinssituatie/omstandigheden, dacht ik er toch geregeld aan om voor een nieuwe job te kiezen dichter bij huis. ’t Weyerke was me bekend enerzijds door een familielid verblijvende in ‘De Heg’, anderzijds door het feit dat ik 900 meter verderop woon. Dichterbij kan toch niet. Met een bang hartje besloot ik dus in november 2021 de sprong te wagen. Na 23 jaar de overstap maken van kinderen naar volwassenen, een doelgroep waar ik geen ervaring mee had, vond ik héél beangstigend, maar ook spannend en uitdagend. Ik ging op sollicitatie met het idee dat ik deze job waarschijnlijk niet zou krijgen owv deze reden. Toen ik telefoon kreeg van Inge Enkels met de boodschap dat ik mocht starten in Huize Boekt was ik dolgelukkig. Ik keek er zo hard naar uit om nieuwe dingen te leren en ontdekken. Na een jaar in Huize Boekt gewerkt te hebben kan ik zeggen dat ik veel heb bijgeleerd maar vooral dat ik heb mogen ontdekken hoe het voelt om te werken met volwassenen met een ernstig/meervoudige beperking. Ik heb kunnen ervaren wat een liefde ik kon voelen voor en terugkrijgen van deze fantastische mensen. ’t Weyerke heeft me de kans gegeven dit te mogen beleven. Ik heb in een geweldig team mogen samenwerken met de liefste bewoners die ervoor zorgden dat werken niet echt als werken aanvoelde, maar eerder als thuiskomen.
Vervolgens kreeg ik de kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan binnen ’t Weyerke, namelijk werken in Trapke 1 met kinderen met een ernstig/meervoudige beperking. Ook hier startte ik met een bang hartje maar toch al met meer zelfzekerheid owv de ervaring die ik al in mijn rugzak had door het werken in Huize Boekt. Ook hier werd ik opgevangen door een fantastisch team waar ik me dankzij hun enthousiasme, warmte, geduld en ondersteuning meteen thuis voelde.
Na 2 maanden kwam er onverwachts een contract vrij van 1,5 jaar in Trapke 2, hier worden kinderen begeleidt met een autisme spectrum stoornis. Aangezien dit zou betekenen dat ik langer in ’t Trapke zou kunnen werken, besloot ik hiervoor te gaan.
’t Weyerke biedt iedere dag zoveel kansen, nieuwe kansen voor iedereen. Niet alleen de kans om er te mogen werken, maar ook de kans om jezelf te zijn; jezelf te kunnen ontplooien; de kans om zorg en liefde te geven, maar ook om het te mogen ontvangen; de kans om iedere dag nieuwe dingen te leren en ontdekken over jezelf en anderen… .
Wat is de grootste uitdaging in de job die je momenteel doet?
Wanneer je werkt met kinderen met ASS is iedere dag, iedere situatie een nieuwe uitdaging. Ieder kind vraagt zijn eigen aanpak en benadering. Je proberen in te leven in de leefwereld van iemand met ASS is niet gemakkelijk. Ze zien en beleven de wereld op een andere manier dan wij dat doen.
Er iedere dag opnieuw voor zorgen dat ze hun wereld kunnen begrijpen door duidelijkheid, een vaste structuur, regelmaat en voorspelbaarheid aan te bieden is zo belangrijk. De kleinste verandering kan hun ‘wereld op zijn kop zetten’. Dit vertaalt zich dan in hun reacties en gedrag. Weten dat jouw aanpak en benadering bepalend is voor hoe zij zich voelen, bij iedere kleine situatie nadenken over hoe je deze het beste aanpakt om het zo duidelijk mogelijk naar hen over te brengen is een hele uitdaging op zich. Hen leren begrijpen terwijl ze hun gedachten en gevoelens verbaal niet kunnen uiten vraagt veel tijd en geduld. Dit gebeurt met vallen en opstaan, met steeds opnieuw beginnen. Maar al deze dingen doe ik met veel plezier en motivatie omdat je er anderzijds ook zoveel van hen voor terug krijgt. Als je hen ziet genieten, lachen, ontspannen en op het einde van de dag voldaan kunt zeggen dat ze een leuke dag hebben gehad, is het dat meer dan waard.
Wat vind je het leukste aan werken in t weyerke?
In ’t Weyerke werken voelt voor mij als thuiskomen. Dit doordat ik steeds werd omringt met warme, lieve mensen die me de kans gaven om mezelf te zijn, nieuwe dingen te leren en me steeds te ondersteunen waar nodig. Op het einde van de dag naar huis gaan met het gevoel dat je iets hebt kunnen betekenen voor iemand anders maakt me oprecht gelukkig. In ’t Weyerke heerst er een gevoel van samenhorigheid. Je bent allemaal met hetzelfde bezig: het zorgen voor mensen met een beperking, op een zo liefdevol mogelijke manier. Het leukste aan werken in ’t Weyerke vind ik gaan werken terwijl je niet het gevoel hebt dat je gaat werken maar gaat zorgen voor mensen die je graag ziet, in een tof team en in een leuke, warme omgeving.
Inge De Geyter - directeur communicatie