't Weyerke staat voor diversiteit en inclusie. Dat de foto's uit de fototentoonstelling (On)gewoon in onze voorziening tot hun recht zouden komen, daar waren we zeker van. Initiatiefneemster, Nele De Boever, vertelt graag meer over het project.
Nele, kan je jezelf even voorstellen?
Nele: “Ik werk bijna 3 jaar voor de gemeente Heusden-Zolder. Voor mij ligt de focus op diversiteit en duurzaamheid op vlak van welzijn. Diversiteit en duurzaamheid zijn eigenlijk wel containerbegrippen en de materie zit overal in verweven. Daarom proberen we vooral projectmatig te werken en op die manier te sensibiliseren rond beide thema’s. Zo proberen we elke keer in te zetten op het creëren van verbinding tussen de inwoners in onze gemeente.”
Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?
Nele: “Eigenlijk kan je met alles bij mij terecht. Hoe baanbrekender of nieuwer hoe liever. Want we timmeren graag aan de weg. Ik merk wel dat het elke dag opnieuw belangrijk is om de boodschap te brengen dat we met iedereen rekening moeten houden. Want sommige dingen lijken misschien wel vanzelfsprekend, bijvoorbeeld op gebied van toegankelijkheid, maar in de praktijk blijkt dat dan toch vaak niet zo te zijn. Ik vraag me soms wel af: als het zo vanzelfsprekend lijkt, waarom is het dan in de praktijk dan vaak niet zo? Het is echt iets om heel bewust vast te houden.”
De tentoonstelling (On)gewoon komt binnenkort naar ’t Weyerke. Hoe is dit project ontstaan?
Nele: “Het idee leeft al sinds mijn eerste jaar dat ik hier werk ergens in mijn hoofd. Maar zoals het vaak gaat bij ideeën, moet het wat kunnen borrelen en de weg vinden. Ik wilde eigenlijk vooral de algemene diversiteit van de mensen in beeld brengen met de bedoeling om mensen bewust te maken van de voordoordelen die er soms wel eens zijn. We hebben een eerste indruk van mensen, hè. Maar in deze tentoonstelling zie je eigenlijk dat iemand er misschien wel anders uitziet maar tegelijk zie je ook de kracht die die persoon uitstraalt. Als je de verhalen bij de foto’s leest, dan voel je ook dat we uiteindelijk allemaal deelidentiteiten zijn. We zijn niet maar één ding: blank, met een beperking,… we zijn een totaalpakket van interesses, talenten en een rugzak aan ervaringen. Via die weg kan je je in mekaar herkennen. En daar zit de meerwaarde in. We zijn bewust op zoek gegaan naar mensen die iets te vertellen hadden. En het verhaal moest een bepaalde kracht hebben.
Ik ben blij met het resultaat want het is echt wel een representatieve weergave qua leeftijd, geslacht, autochtone of allochtone achtergrond, religie,… Het was fijn om bij de opening van de tentoonstelling te voelen dat er een fierheid was in het team. Ze hebben het zeker mee uitgedragen. Uiteindelijk hebben meer dan 2000 bezoekers de tentoonstelling gezien dus kunnen we toch wel zeggen dat het een bepaalde impact heeft gehad.”
De tentoonstelling komt binnenkort naar ’t Weyerke maar zal ook op andere plaatsen te zien zijn. Waarom is het belangrijk dat de tentoonstelling rondreist in Heusden-Zolder?
NeIe: “We willen zo de impact nog vergroten. Het is belangrijk dat het project voor zoveel mogelijk mensen zichtbaar is. Dan is het belangrijk om de drempel te verlagen want als je je beperkt tot een tentoonstelling in CC Muze, dan bereik je de gemiddelde middenklasser maar laat je ook heel wat inwoners links liggen. We merken dat het een pakkende tentoonstelling is geworden. Bezoekers zijn vaak echt onder de indruk. De foto’s en verhalen vertellen wie wij als gemeente zijn en daarom hebben ze ook in het ziekenhuis, in de Bloemelingen, UCLL, de bibliotheek,… gehangen. En binnenkort dus ook in ’t Weyerke.
Ik denk graag terug aan het project want het was toch wel bijzonder. Ik heb zelf alle interviews meegemaakt en vond het zo mooi om te zien hoe open de mensen telkens geweest zijn. Dat is heel krachtig. Het was alsof ze allemaal gevoeld hebben dat ze de kans kregen om vooroordelen te helpen doorprikken en die hebben ze met beide handen gegrepen.”
Nele, deze job is jou duidelijk op het lijf geschreven. Hoe komt dat eigenlijk?
Nele: “Als kind was ik vaak het buitenbeentje. Ik hoefde niet mee te doen met de laatste trends, ging niet mee met de groep. Mijn beste vriendin, Fatima, woonde nog niet zo lang in België. Het was niet altijd gemakkelijk om met haar te babbelen, maar het klikte gewoon. Het heeft ervoor gezorgd dat ik me heel bewust ben van de thema’s waar ik vandaag mee aan de slag ben. Ik weet dat het belangrijk is om verder te kijken dan de verschillen.
In deze job is het belangrijk om vol te houden en te trekken. Maar dat vind ik niet erg want dat zit wel wat in mijn persoon. Als ik nu zie hoe sterk het leeft en hoe positief de reacties zijn dan weet ik dat de samenleving er stilaan klaar voor is.
Mijn functie is heel ruim maar dat maakt ook dat ik altijd op een kruispunt kan werken. De ideale plek om dingen met mekaar te verbinden. Voor mij is het belangrijk dat ik trouw kan blijven aan mezelf. Ik weet dat niet alles lukt maar alle kleine stappen zijn waardevol want ze helpen om inzicht te creëren.”
Inge De Geyter - directeur communicatie